Lapin luonto on ainutlaatuinen ja tarjoaa aktiviteetteja vuoden jokaisena päivänä.

Lapin luonto on ainutlaatuinen ja tarjoaa aktiviteetteja vuoden jokaisena päivänä.

Jokainen löytää Lapista varmasti oman paikkansa. Ainutlaatuisen luonnon lisäksi tekemistä myös riittää jokaiselle vauvasta vaariin. Lapissa vuodenajat eroavat toisistaan voimakkaasti. Talvisin suosituimpiin aktiviteetteihin lukeutuvat laskettelu ja hiihto. Hurjapäisimmät voivat myös kokeilla avantouintia hyisessä meressä. Ruska-aikana melontaretki on hauska tapa tutustua lähemmin luontoon ja joulupukki ihastuttaa kävijöitään muinakin ajankohtina kuin joulunsesonkina. Lappilainen kulttuuri on myös kiehtovaa. Se koostuu muun muassa musiikista, tanssista ja teatterista.

Lapin matkailualueet

Lapin seutu jaetaan kahteentoista eri matkailualueeseen. Etelä-Lappiin lukeutuvat Rovaniemi, Tornionlaakso ja Meri-Lappi. Itä-Lapin suosituimpia kohteita ovat Salla, Posio, Kemijärvi, Suomu ja Pyhä-Luosto. Pohjois-Lappiin lukeutuu muun muassa Saariselkä ja Tunturi-Lapin muodostavat Enontekiö-Kilpisjärvi sekä tunturit Pallas, Olos, Levi ja Ylläs. Jokaisella alueella on ominaiset piirteensä ja ne vetävät erilaisia kävijöitä puoleensa eri vuodenaikojen mukaan. Ohessa on lyhyesti esiteltynä muutamia suosituimpia lomakohteita Lapin maakunnassa.

Rovaniemi on tunnettu Joulupukin asuinpaikkana. Kaupunki myös tarjoaa monipuolisesti erilaisia palveluita ja lomailija voi helposti samalla lomallaan osallistua erilaisille luontoretkille tai safareille. Ylläs puolestaan on sopiva lomakohde kaikenikäisille. Täällä pystyy yhdistämään sekä hiljentymisen luonnon äärellä sekä aktiivisen tekemisen niin sisällä kuin ulkona. Erityisesti rinteet vetävät kävijöitä puoleensa. Leviä taas kutsutaan matkailun kansainväliseksi menestystarinaksi. Levi tarjoaa tekemistä kävijöilleen vuoden ympäri. Tekemisen voi talvisesongin jälkeen vaihtaa vaikka golfaukseen tai sauvakävelyyn.

 • Rovaniemi
 • Ylläs
 • Levi

Lapin ihmeellinen luonto

Lapin vuodenajat erottuvat toisistaan selkeästi. Kesällä aurinkoiset päivät voivat olla yllättävänkin lämpimiä ja talvisin pakkanen paukkuu monen vierailijan sietokyvyn yli. Kaamos sekä yöttömät yöt ovat kokemisen arvoisia asioita, jotka herättävät ihmetystä erityisesti ulkomaalaisissa kävijöissä. Lapin tunnetuimpiin ominaisuuksiin lukeutuvat jylhät tunturit sekä virtaavat joet. Saariselän tunturit ovat iäkkäitä, jopa 2000 miljoonaa vuotta vanhoja. Lapin erityinen rikkaus on kulta. Erilaiset safarit ja melontaretket tarjoavat oivan tavan tutustua näihin luonnonihmeisiin lähemminkin.

Lapin talvet ovat pimeitä ja kesät puolestaan valoisia. Lunta Lapista löytyy tavallisesti noin puolet vuodesta. Lumen tulo alkaa lokakuussa ja kestää jopa toukokuuhun. Paras hiihtokausi sijoittuu maalis-huhtikuulle, jolloin kevätpäivät ovat usein aurinkoisia ja hanki kantaa. Kesä on yöttömien öiden aikaa, mitä etelämpänä ollaan, sitä lyhyempi yötön aika on. Heinäkuussa alkaa hilla-aika ja syksy vetää puoleensa patikoinnista kiinnostuneita. Syksyisin ruskan ohella onnekkaimmat pääsevät myös ihailemaan revontulia.

Patikointi ja retkeily Lapissa

Helpoin tapa aloittaa patikointi Lapissa on suunnata johonkin sen seitsemästä kansallispuistoista. Niistä löytyy monipuoliset reittiverkostot ja opasteet levähdyspaikkoineen. Lapista löytyy myös kolme luonnonpuistoa sekä erämää-alueita. Lapin luonnonpuistoja ovat Utsjoella sijaitseva Kevon luonnonpuisto, Sodankylän Sompion luonnonpuisto sekä Mallan luonnonpuisto Kilpisjärvellä. Kevon luonnonpuistosta löytyy yli 40 kilometriä pitkä kanjoni ja merkittyjä ja vaativia reittejä kyseisestä puistosta löytyy kaksi kappaletta. Toinen reiteistä on 63 kilometriä pitkä ja soveltuu paremmin kokeneemmille patikoijille.

Erämaa-alueita Lapista löytyy peräti 12 kappaletta ja ne ovat kaikki luonnontilassa sekä asumattomia. Liikkuminen erämaa-alueilla vaatii hyviä erä- sekä suunnistustaitoja. Yksi tunnetuimmista alueista on Käsivarressa sijaitseva erämaa, josta kulkeva reitti on osa 800 kilometrin pituista Kalottireittiä. Myös Suomen Vanhin vaellusreitti Hetta-Pallas vetää patikoijia puoleensa. Se on 55 kilometriä pitkä ja sitä on patikoitu 1930-luvulta lähtien. Retkeen suositellaan varattavan ainakin neljä päivää aikaa.

 • Reittitärppejä:
 • Pallas
 • Noitatunturi
 • Pyhä-Nattasen polku

Hiihto ja laskettelu Lapissa

Lapin keskeisimpiä aktiviteetteja talvisesongilla ovat hiihto ja laskettelu. Kumpaakin lajia voi harjoittaa joko hiihtokeskuksissa tai niiden ulkopuolella. Lajien harrastaminen on kuitenkin helpointa ja turvallisinta tunturikeskuksissa, joissa mäet huolletaan säännöllisesti ja latuverkostot ovat kattavat. Lapin suurimpiin hiihtokeskuksiin lukeutuvat Levi, Saariselkä ja Ylläs. Myös lukuisia pienempiä keskuksia löytyy muista Lapin osista. Mikäli etsii hiljaista kohdetta niin kannattaa suunnata Luostolle tai Pallakselle. Jos taas toivoo afterskin tunnelmaa niin kannattaa valita paikakseen Levi.

Yksi parhaista Lapin latureiteistä on Ukko-Luoston latu, joka sijaitsee Luostolla Sodankylässä. Se kiertää koko tunturin ja sen varrelta löytyy kaksi pysähdyspaikkaa. Toinen hyvä vaihtoehto hiihtäjälle on Pyhällä sijaitseva hiihtoreitti. Sen latu on 6,6 kilometriä pitkä ja sen varrelta aukeaa hienot näkymät Pyhätunturille. Urheilusuorituksen päätteeksi hiihtäjä voi nauttia hyvät munkkikahvit Naavan ravintolassa. Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä on Kiilopään latuverkosto, joka sopii kaiken tasoisille hiihtäjille.

 • Lapin suurimmat hiihtokeskukset:
 • Levi
 • Saariselkä
 • Ylläs

Muita aktiviteetteja

Lappia voisi kutsua oikeaksi talven ihmemaaksi ja retkeilijöiden aarreaitaksi. Sen luonnonkohteet tarjoavat kävijöilleen lukuisia eri mahdollisuuksia. Talviurheilulajien sekä patikoinnin ja retkeilyn ohella Lapissa järjestetään vuoden ympäri erilaisia festivaaleja. Lapissa järjestettävät festivaalit ovat usein hauskoja, omaperäisiä ja jopa hieman kummallisia. Ne ovat erittäin hyvä syy lähteä Lappiin lomalle. Sodankylässä järjestetään myös joka kesä ennen juhannusta elokuvajuhlat, jotka ovat toimineet yli 30 vuoden ajan.

Muita tunnettuja festivaaleja Lapissa ovat muun muassa Hiljaisuus-festivaali, jossa esitetään erilaisia nykysirkusesityksiä, uutta säveltaidetta sekä erilaisia performansseja. Toinen suosittu festivaali on Mato Valtosen ylläpitämä Pyhä Unplugged-tapahtuma, jossa tuntureille rakennetaan ulkoilmalavat esityksiä varten. Muita mainitsemisen arvoisia tapahtumia ovat Ylläs Jazz Blue sekä Bättre-Folk tapahtuma Pyhällä, jonka ohjelmisto koostuu kirjailijoiden ja muusikkojen esityksistä ja työpajoista. Niiden ohella osallistuja voi myös helposti käydä harrastamassa talviurheilua.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *