Lapin luontomatkailun lähtökohdat ja alan yrittäjät

Lapin luontomatkailun lähtökohdat ja alan yrittäjät

Sodan jälkeen Lappi rakennettiin käytännössä uudelleen. Alue oli evakuoitu, ja palaajia odottivat hiiltyneet pellot ja poltetut kylät. Kylmä talvi painoi päälle, ja palaajien oli aloitettava käytännössä työkalujen valmistuksesta. Lappiin oli kuitenkin luotu kannattavia elinkeinoja jo ennen sotaa, ja nyt ne oli valjastettava käyttöön uudelleen. Lappia oli mainostettu valkoisten hankien eksoottisena lomakohteena jo 1930-luvulla, mutta varsinaisen matkailuelinkeinon syntymistä saatiin odottaa 1950-luvulle, jolloin olot maassa alkoivat hiljalleen vakautua. Sen ajan matkailukuvaukset ja ensimmäiset mainosfilmit tarjoavat Lapista eksoottisen ja runollisen kuvan.

Perinteisesti sivakoiden tai tyylikkäästi lasketellen

Jo matkailuelinkeinon syntyajoilta alkaen Lapin matkailu on nojannut samoihin asioihin kuin edelleenkin; valkoisiin hankiin, äärettömään avaruuteen, perinteiseen murtomaahiihtoon ja hiihtokeskusten tarjoamiin moniin palveluihin. 1960-luvun matkailufilmeissä lomalaiset hiihtelevät kauniissa luonnossa, ja kokeilevat myös uutta lajia, alppihiihtoa. Molemmat lajit onnistuvat samoilla puusuksilla, jotka siihen aikaan valmistettiin kotona. Hiihto oli siihen aikaan suosittu laji, jonka parissa kisattiin niin kaupungeissa kuin kylissäkin järjestetyissä tapahtumissa. Hiihdon rinnalle nousivat myöhemmin muut luontomatkailulajit, kuten husky-ajelut, moottorikelkkasafarit, lumikenkäpatikoinnit ja pilkkiminen. Nykyisin yksi nousevista trendeistä on saapua alueelle revontulia katsomaan.

Lappi – kausimatkailusta ympärivuotiseksi kohteeksi

Lapissa matkailu perustuu pitkälti luontoon ja luonnossa tapahtuviin erilaisiin aktiviteetteihin. Suurin osa matkailijoista saapuu alueelle talvella, ja erityisen suosittu alue on ollut joulun ja hiihtolomien aikana. Sesongin keskittyminen tiettyihin ajankohtiin tekee matkailusta haavoittuvaista, sillä saapuneiden matkailijoiden määrä on ollut vahvasti kiinni lumitilanteesta ja toisaalta sesonkipiikki on kuormittanut luontoalueita valtavasti tiettyinä talvilomaviikkoina. Lapin luonnossa tapahtuvat aktiviteetit sijaitsevat alueella, jossa talous lepää vahvasti matkailun varassa. Kun monet muut seudut Suomessa autioituvat, pystyy Lappi työllistämään yhä lisääntyvän määrän nuoria yrittäjiä.

Lapin matkailun kasvu

Viime vuosina Lapin matkailu on ollut nopeassa kasvussa. Vuoden 2017 alkupuolella alueen matkailun kasvu oli noin 30 prosentin luokkaa, kun muualla maassa ei päästy lähelle puoltakaan kasvun suhteen. Arktisuus, koskematon luonto, Lapin eksotiikka ja mielenkiintoiset aktiviteetit vetävät ulkomaalaisia puoleensa. Lappi on saanut paljon positiivista mainosta eri maiden kuuluisuuksien jakaessa kuvia lomamatkastaan alueelle. Yöpyminen iglu-hotellissa, revontulet, avantouinti ja husky-safari ovat ainutkertaisia kokemuksia, jotka keräävät sosiaalisessa mediassa seuraajia ja kiinnostus kasvaa. Ulkomaalaiset matkailijat ovat yleensä valmiita maksamaan erikoispalveluista ja kokemuksistaan, vaikka hinnat tuntuvatkin suomalaiselle sesonkiaikana korkeilta.

Ulkomaalaisille suunnatut palvelut

Lentoyhteyksien lisääntyminen tuo Lappiin matkailijoita eri puolilta maailmaa, Kiinasta, Japanista, Englannista, Etelä-Euroopasta ja Amerikasta. Ulkomaalaisten kiinnostus on saanut osan alueen yrittäjistä suuntaamaan palveluita ulkomaalaisille. Erityisen hyvin erikoistuminen ulkomaalaisiin näkyy Rovaniemen alueella, jossa monet hotellit ja retkien tarjoajat keskittyvät esimerkiksi aasialaisten matkailijoiden tarpeisiin. Monille ulkomaalaisille tärkeää on kokea Lapin kliseisiä aktiviteetteja kuten Joulupukin kylä, kävely lumihangessa ja nähdä revontulet. Suomalaisille matkailijoille Lappi tarjoaa reipashenkistä kuntoilua, hiljaisuutta ja luontoelämyksiä mutta osassa ulkomaalaisten suosimia kohteita heitä ei juuri tapaa. Varaukset hotelleihin ja palveluihin on tehtävä sesongiksi ajoissa.

Ilmastonmuutos ja Lapin matkailu

Lapin matkailu on kehittynyt nopeasti, mutta se on herkkä ilmastonmuutoksen tuomille vaihteluille. Aktiviteetit ja Lapin taika riippuvat paljon lumitilanteesta. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo, ja useina vuosina lumitilanteen ongelmallisuus on lyhentänyt laskettelukautta Lapin eteläisissä kohteissa. Tulevaisuudessa Lapin matkailuyrittäjien on mietittävä tarkasti, kuinka erilaiset palvelut voidaan sopeuttaa muuttuviin olosuhteisiin. Lappi voi tarjota unohtumattomia luontoelämyksiä myös talven ulkopuolella, jotka monet suomalaiset ovat jo löytäneet. Samoilu Lapin erämaassa, perhoskalastus puhtaissa luonnonkoskissa ja koskenlasku jylhissä maisemissa ovat yhtä ainutkertaisia kokemuksia kuin talviaktiviteetitkin.

Luksusta ja eksotiikkaa

Lapin matkailutarinaa ei ole tehty hetkessä, vaan se on vaatinut paikallisilta yrittäjiltä pitkäkestoista puurtamista. Islanti voi toimia Lapille hyvänä esimerkkinä siitä, kuinka eksoottisen kohteen matkailu on saatu nopeaa nousuun panostamalla oikeisiin asioihin. Mahdollistaakseen matkailun jalansijan tukevan otteen ympäri vuoden Lappi tarvitsee nyt yrittäjien välistä verkostoitumista ja suunnitelmallisuutta. Alueella on paljon valjastamatonta potentiaalia, jotka odottavat erityisesti ulkomaalaisia matkailijoita. Lappi on täynnä mittaamattoman arvokkaita luonnonhelmiä kuten puhtaat vedet, kesän yötön yö ja koskematon erämaa, jotka kaikki ovat lomalaisille hyvien lentoyhteyksien päässä.

Lapin tulevaisuus – eksotiikka sopii uutta identiteettiä etsiville matkailijoille

Ilmastonmuutoksen myötä matkailu on murroksessa, ja Lappi voi olla monelle vastaus uudenlaisen matkailuidentiteetin hakemisessa. Matkailija ei halua enää olla vain turisti, vaan hän haluaa vaikuttaa ympäristöön päätöksillään. Lapissa matkailijoita voisivat kiinnostaa ainaisen joulupukin ja lumen lisäksi myös arvot, jotka liittyvät seuraaviin trendeihin: puurakentaminen, luontokosmetiikka, terveyspalvelut ja rentoutuminen, lähiruoka ja paikalliset erikoisuudet. Lappi tarjoaa yrittäjille ja matkailijoille jotain erilaista, johon pureutua. Lapista tekee eksoottisen erikoinen kieli ja saamelainen kulttuuri, mutta eksoottisen vastapainoksi maa on turvallinen ja luonto puhdas.

Talviaikaan Lapista on vaikea löytää majoitusta, mutta kesäisin tilaa on liikaakin. Nykyisin lyhyille lomille saapuvien lisäksi yrittäjien kannattaisi paneutua kesäajan markkinointiin, jolloin upeat puitteet ja edullisemmat hinnat voisivat tarjota erinomaisia mahdollisuuksia esimerkiksi diginomadeille. Ihmisvirtojen ulkopuolella ja rauhallisessa erämaassa, jossa kaikki kuitenkin toimii. Tietoa ilmastonmuutoksesta on useilla yrittäjillä melko vähän, eikä sopeuttamisen eteen olla tehty vielä moniakaan konkreettisia suunnitelmia. Kunnianhimoiset tavoitteet ja suunnitelman työstäminen voisivat saada Lapin matkailun tulevaisuudessa vieläkin suurempaan nousuun. Lapin matkailun tulevaisuus voidaan rakentaa vastaamaan tulevaisuuden haasteita.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *