Lappi – Pohjois-Suomen aarre

Lappi – Pohjois-Suomen aarre

Lappi on kotimaamme pohjoisin maakunta. Se on myös kaikista maakunnistamme harvimmin asuttu. Ilmasto on subarktinen, ja talvet kylmiä ja pimeitä. Mikä sitten saa tuhannet matkustajat vuosittain suuntamaan matkansa pohjoiseen? Lapista on varsinkin viimeisimpien vuosien aikana tullut trendikäs matkakohde myös maailmanlaajuisesti. Toisinaan lumisissa maisemissa on vilahtanut suuriakin maailmanluokan tähtiä. Lapin taikaa on hankala selittää – se pitää kokea!

Lapin faktat pähkinänkuoressa

Lappi on Suomen laajin maakunta – se käsittää yhteensä yli 100 000 neliökilometriä puhdasta luontoa, vesistöjä, kyliä ja muutamia suurempia kaupunkeja. Yhteensä Lapissa asuu pysyvästi noin 178 500 kansalaista. Sivustollamme voit tutustua tarkemmin Lapin suurimpiin kaupunkikeskittymiin ja niiden tarjoamiin palveluihin. Alueen väestötiheys ei yllä edes kahteen asukkaaseen neliökilometriä kohden – tilaa ja rauhaa on siis tarjolla varmasti riittämiin.

Suurin osa Lapista jää pohjoisen napapiirin yläpuolelle. Tämä tarkoittaa sitä, että Lapissa vietetään kesäisin yötöntä yötä ja talvisin taas kaamosta. Lapin pohjoisimmissa kylissä kaamosajan pimeys kestää lähes kaksi kuukautta, kun taas yöttömän yön auringosta päästään nauttimaan yli kahden kuukauden ajan. Lapin alkuperäiskansa, saamelaiset, ovat vuosisatojen ajan sopeuttaneet elämänsä vuoden kiertokulkuun. Heidän luonnonläheinen kulttuurinsa on tänä päivänäkin nähtävissä Lapissa.

Lapin luonnon monimuotoisuus yllättää

Neljä vuodenaikaamme saavat Lapissa aivan uudenlaiset mittasuhteet. Talvisin lumisena kimmeltävä maisema on taattu 6-7 kuukauden ajaksi, ja revontulet näyttäytyvät usein värjäten taivaan upeaksi taideteokseksi. Kevään ensimmäiset auringonsäteet hohkavat hangilta sulattaen ja vapauttaen pikkuhiljaa luonnon. Kesän pitkät, aurinkoiset päivät saavat energiatasot huippuunsa, ja luonto tuoksuu vihreänä. Syksy taas muuttaa maiseman taianomaiseksi kaikilla punaisen, keltaisen, ruskean ja oranssin väreillään – ruskan näytelmä on upea.

Alueen laajuudesta johtuen Lapin luonto on hyvin monimuotoista. Eteläisemmässä Lapissa eletään rajalla, jossa eteläinen vyöhyke antaa pikkuhiljaa periksi Lapin karummalle luonnolle. Täällä törmäävät lehtipuut, ikivihreät kuuset ja taigametsät. Ylemmäs pohjoiseen kiivettäessä luonto muuttuu aina vain pelkistetymmäksi, yltäen aina korkeiden tuntureiden paljakoille, jotka muistuttavat pohjoisen tundraa. Sivustollamme esittelemme sinulle Lapin luonnon monet kasvot ja parhaat vinkit siitä nauttimiseen.

Monimuotoisuuden säilymistä alueella varjellaan

Puhdas ja monimuotoinen luonto on koko Suomessa tärkeä kulttuuriperinnearvo, jota halutaan viedä eteenpäin myös tuleville sukupolville. Luonnon monimuotoisuuden säilymistä suojellaan muun muassa kansallis- ja luonnonpuistoilla. Lapin alueella kansallispuistoja on viisi kappaletta: Lemmenjoen, Riisitunturin, Pallas-Ylläksen, Pyhä-Luoston ja Urho Kekkosen kansallispuistot. Nämä laajat, luonnonmukaiset alueet toimivat tärkeän suojelutyön lisäksi upeina virkistys- ja retkeilyalueina, jotka on asetettu vierailijoiden vapaaseen käyttöön.

Lapin karu luonto asettaa myös eläinlajien selviämiselle tiettyjä haasteita. Useat lajit ovat sopeutuneet kylmään ilmastoon, ja niitä tavataan vain pohjoisen alueilla. Tällaisia ovat esimerkiksi porot, naalit, tunturisopulit ja lapinmyyrät. Tämä kaikki lisää Lapin taikaa ja viehätystä – eläinten ystävälle on todella mieleen jäävä kokemus päästä bongaamaan pohjoisen tyypillisiä eläinlajeja niiden luonnollisessa ympäristössään. Useat palveluntarjoajat järjestävät tuntureilla ja aavoilla opastettuja retkiä luontoon.

Lukemattomat kohteet houkuttelevat kävijöitä ympäri vuoden

Lapista löytyy lukuisia mielenkiintoisia kohteita, jotka vetävät tuhansia kävijöitä alueelle joka vuosi. Kymmenet tunturit houkuttelevat kesäisin tekemään vaellusretkiä puhtaan luonnon keskelle, ja talvisin laskettelukeskukset palvelevat vierailijoita asettamalla heidän käyttöönsä kilometritolkulla hyvin hoidettuja rinteitä. Lapin ikiaikainen maaperä kätkee sisäänsä myös aarteita – tunturipurot vetävät niin ammattimaisia kuin harrastelijapohjaisia kullanhuuhtojia kokeilemaan onneaan. Luonnon monimuotoisuus asettaa myös mainiot mahdollisuudet harrastaa mitä erinäisempiä aktiviteetteja.

Seikkailunhaluiselle on tarjolla koskien kuohuissa syöksymistä, jokikelluntaa, maastopyöräilyä ja vaikka mitä muuta. Lapissa on myös mahdollista viettää rentouttava hyvinvointi-loma puhtaan ruoan, hiljaisuuden ja luonnon ääressä. Matkailu on yksi Lapin tärkeimmistä elinkeinoista, joten palveluita löytyy todella monipuolisesti. Majoituspalvelut ovat innovatiivisia, ja yhdistelevät saumattomasti nykyaikaisuuden mukavuuksia sekä luonnon läsnäoloa. Lue sivustoltamme vinkit Lapin matkailuun, majoitukseen ja kiinnostavimpiin vierailtaviin kohteisiin.

Elinkeinot ja yrittäjyys Lapissa

Matkailun jatkuva kasvaminen Lapissa luo myös uusia tilaisuuksia yrittäjille. Matkailijoiden tarpeisiin vastaamiseksi tarvitaan esimerkiksi majoitus-, opas- ja ohjelmapalveluita, ravintoloita ja elintarvikeliikkeitä. Ulkomaisten matkailijoiden löytäessä Suomen Lapin, perinteiset Suomen luontoon vahvasti liittyvät palvelut muuttuvat aina vain kysytymmiksi. Samoin halutaan uusia, vaihtoehtoisia kokemuksia, joista ollaan valmiita myös maksamaan. Luonnollisesti matkailun kasvaessa myös muu kaupallinen toiminta kasvaa – matkailijat sisällyttävät reissuun shoppailupäiviä ja kaupunkeihin tutustumista.

Matkailun lisäksi tärkeitä elinkeinoja ovat esimerkiksi teräs- ja metalliteollisuus, kaivosteollisuus ja metsätalous. Euroopan rikkaimpia malmiesiintymiä löytyy Suomen Lapin alueelta. Esimerkiksi Kemi, Kittilä, Sodankylä ja Kolari ovat paikkakuntia, joissa kaivostoiminta työllistää paljon asukkaita. Sivustollamme annamme sinulle tietoa ja ideoita myös yrittäjän näkökulmasta katsoen – millaista on olla yrittäjänä Lapissa? Miten yrittäjäksi ryhdytään, ja mitä yrityksen perustaminen vaatii? Kannattaako yrittäjäksi ryhtyminen?

Lapin mahdollisuudet ovat lukemattomat

Lapin tarjoamat mahdollisuudet ovat voimakkaassa nousussa. Matkakohteena alue on kansainvälisesti kiinnostava ja monipuolinen. Yrittäjälle on auki paljon mahdollisuuksia, jotka voivat tuottaa todellisia tyydytyksiä idearikkaalle ja avoimelle heittäytyjälle. Etsitkö vinkkejä suunnittelemaasi Lapin matkaa varten? Tai onko sinulla ehkäpä liikeidea, jota haluaisit lähteä kehittämään? Olemme keränneet sivustollemme paljon tietoa, josta on sinulle hyötyä suunnittelussasi. Lähde mukaan tutustumaan tarkemmin Lapin luontoon, kohteisiin, yrittäjyyteen ja elinkeinoelämään!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *