Suomen tunturit lumoavat karulla kauneudellaan

Suomen tunturit lumoavat karulla kauneudellaan

Pyöreälakiset, pehmeänmuotoiset tunturit kuuluvat lähtemättömästi Lapin luontoon. Nämä miljoonia vuosia sitten muodostuneet matalat vuoret tarjoavat upeat maisemat niille, jotka tulevat Lappiin nauttimaan Suomen puhtaasta luonnosta. Tuntureiden villiä kauneutta matkustetaan ihailemaan kauempaakin – ne ovat hyvin suosittuja lomakohteita niin kotimaan matkailijoille kuin ulkomailta saapuville turisteillekin. Suomen Lappiin suuntautuva turismi kasvaa parhaillaan tasaista vauhtia. Tämä on hienoa ja laajoilla tunturialueilla riittää kyllä tilaa jokaiselle!

Talvisin Lappi on laskettelijan paratiisi, kesäisin vaelletaan

Kotimaamme neljä vuodenaikaa tarjoavat vaihtelevaa tekemistä ja näkemistä ympäri vuoden. Lapin talvikausi on usein varsinkin ulkomailta matkustaville todella eksoottinen kokemus. Tunturit peittyvät äänet pehmentävään, kimmeltävään lumivaippaan, ja tunnelma on suorastaan maaginen. Lomalaiset pääsevät viilettämään laskettelurinteille, riemuitsemaan pulkkamäessä, tekemään pitkiä hiihtolenkkejä lumiseen metsään ja ajelemaan pororeen kyydissä lämpimien vällyjen alla. Myös revontulien ihailu kirpeällä pakkastaivaalla on unohtumaton kokemus.

Kun talvi kääntyy kevään puolelle, alkaa pitkä vaelluskausi. Lapin tunturit tarjoavat mahtavat puitteet vaellusretkille. Keväisin tunturipurojen solina saa jalan nousemaan kevyesti, ja kesällä yötön yö saa reissaajan tuntemaan itsensä elävämmäksi kuin koskaan. Syksyllä taas ruskan upeiden värien keskellä samoilu saa sydämenkin lämpenemään. Tuntureiden kalaisat joet kutsuvat kalamiehiä keväästä syksyyn saakka kokeilemaan vapojaan. Tässä artikkelissa esittelemme maamme tunnetuimpia tuntureita ja niiden tarjoamia aktiviteetteja.

Halti – Suomen korkein tunturi

Halti sijaitsee aivan Suomi-neidon sormien päässä, Norjan rajalla. Tunturi ulottuu 1 324 metrin korkeuteen, joka on myös maamme korkein kohta. Halti oli Lapin alkuperäiskansalle, eli saamelaisille, pyhä paikka. Sieltä löytyy edelleenkin lukuisia, usein suurista kivenlohkareista muodostettuja seitoja, eli vanhojen lappalaisten pyhiä palvontapaikkoja. Haltin erämaa-alueella retkeillessä villin luonnon voi kokea todella kouriintuntuvasti. Tunturin aukeilla, puuttomilla rinteillä mieli ja ajatukset pääsevät lentämään esteettä.

Haltille johtaa useita vaellusreittejä, joista suosituin Suomen puolelta lähtevä reitti alkaa Kilpisjärveltä. Reitti on osa noin 800 kilometrin pituista Kalottireittiä. Talvisin tunturille pääsee hiihtämällä. Myös moottorikelkkailu on viime aikoina kasvattanut suuresti suosiotaan. Tunturilta löytyy autio- ja varaustupia majoittumista varten. Niistä voi tiedustella esimerkiksi Kilpisjärven luontokeskuksesta tai Tunturi-Lapin luontokeskuksesta. Haltin huipulle kiivenneet pääsevät kirjoittamaan nimensä rajapyykiltä löytyvään, metallisessa kotelossa säilytettävään vieraskirjaan.

Yllästunturi on yksi Suomen suosituimmista matkakohteista

Ylläs löytyy Länsi-Lapista, noin 50 kilometrin päästä Kittilästä. Yllästunturin alue on todella suosittu matkailijoiden keskuudessa, sillä alueelta löytyy yhteensä 15 huippua sekä jylhä Pallas-Ylläksen kansallispuisto. Puisto on kävijämäärältään Suomen suosituin, emmekä ihmettele miksi – taigametsämaisemat, puhdas ilma ja upeat tunturimaisemat ovat kuin luotuja retkeilyyn. Aivan tunturin juurella sijaitsee kaksi pientä kylää, Äkäslompolo ja Ylläsjärvi, joista molemmat elävät pääsääntöisesti turismista.

Talvisaikaan Ylläksen vetonaula on sen alueelta löytyvä laskettelualue. Alueen kaksi keskusta, Sport Resort Ylläs ja Äkäslompolon puolella sijaitseva Ylläs-Ski, ovat yhteydessä toisiinsa, ja täyttävät vaativankin harrastajan vaatimukset. Laskettelijoille on tarjolla 63 kilometriä hyvinhoidettuja laskettelurinteitä, ja maastohiihtäjät taas voivat halutessaan niellä kokonaiset 330 kilometriä latua. Palveluita on tarjolla runsaasti – alueelta löytyy esimerkiksi hiihtokouluja, ravintoloita ja välinevuokraamoita. Ja miltäpä kuulostaisi kokeilla Ylläksen erikoisuutta, saunagondolihissiä?

Levi ja Suomen suurin laskettelukeskus

Kittilän maakunnasta löytyvä Levi on 530 metrin korkeuteen kohoava tunturi, joka tunnetaan Suomen suurimmasta talviurheilukeskuksesta. Keskuksen 43 rinnettä, 230 kilometriä hiihtolatuja ja yli 800 kilometriä moottorikelkkauria tekevät siitä todellisen talviurheilun paratiisin. Rinteiden laadusta kertoo myös se, että Levi toimii vuosittain alppihiihdon maailmancupin yhden osakilpailun näyttämönä. Laskettelun lisäksi muita ehdottomasti kokeiltavia talvielämyksiä ovat koiravaljakkoajelu läpi lumisen maiseman sekä moottorikelkkaretki tunturiin.

Levi pursuilee ohjelmaa myös lumien sulettua. Vaellus tunturilla on suosittua, samoin kuin maastopyöräily. Maastopyöräilijöiden ehdoton vierailukohde on Levi Bike Park, joka on keskittynyt lajiin. Eläinrakkaille unohtumaton kokemus on suomenhevos- tai issikkavaellus tunturin upeisiin maisemiin. Levitunturin alueella sijaitsee paljon lampia, jokia ja pikkupuroja, jotka ovat kalamiesten suosiossa. Leviltä löytyy myös EU:n pohjoisin täysimittainen golfkenttä. Lukuisten harrastusmahdollisuuksien vuoksi alueella toimii yli 50 ohjelmatarjoajaa.

Ruka – tuhansien mökkien tunturi

Rukatunturin sijainti Kuusamon välittömässä läheisyydessä tekee siitä helposti saavutettavan vaihtoehdon. Alue onkin yksi Suomen suosituimmista mökkikunnista – yhä useammat suomalaiset valitsevat Rukan kesäasuntopaikakseen. Tekemistä riittää ympäri vuoden. Talvisin laskettelukeskus pitää matkailijaa otteessaan helposti useampia päiviä. Perusrinteiden lisäksi keskuksesta löytyvät laadukkaat freestyle-rinteet, jotka ovat kelpuutettu osaksi freestyle-hiihdon maailmancupia. Rukatunturilta löytyy myös Kalle Palander Ruka Racing School, ainut Suomessa ammattimaista alppihiihtoa valmentava hiihtokoulu.

Kesällä Rukatunturi on ulkoilmaa rakastavan unelmakohde. Tunturin kesäkelkkarata saa adrenaliinin kohoamaan, ja kosken laskeminen kuohujen keskellä pitää sykkeen korkeana. Myös leppoisampaa melontaa ja suppailua päästään kokeilemaan. Tunturin läheisyydessä sijaitseva Oulangan kansallispuisto vaellusreitteineen houkuttelee joka vuosi tuhansia matkailijoita. Ruka on kuuluisan Karhunkierroksen eteläinen päätepiste. Sen erikoisuus on ohjatut karhunkatseluretket, jotka vievät matkailijan todella lähelle luontoa. Voipa kiikariin osua susi, ahma tai merikotkakin.

Joko olet kokenut Lapin tuntureiden taian?

Lapin tunturien taika takaa sinulle todella ikimuistoisen loman. Pääset nauttimaan niin kiirettömästä olemisesta kuin hauskasta ja jännittävästä tekemisestäkin. Oletko sinä jo vieraillut Lapissa? Jos et, suuntaa ihmeessä auton renkaasi pohjoista kohti. Tässä artikkelissa mainitsimme vain muutamia vierailun arvoisia paikkoja – kiinnostavia vaihtoehtoja matkailijalle riittää yllin kyllin. Voit lukea lisää vinkkejä Lapin matkailuun sivustoltamme löytyvistä Lapin matkailuun keskittyvistä jutuista.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *