Suurimmat kaupungit Lapin maakunnassa

Suurimmat kaupungit Lapin maakunnassa

Lapin maakunta on Pohjoisin maakunta Suomessa. Lapin maakunnan maakuntakeskus on Rovaniemi, joka on myös entisen Lapin läänin pääkaupunki. Lapin maakunta on Suomen laajin maakunta 100 000 neliökilometrin pinta-alalla. Lapin maakunnan asukastiheys on noin 1,9 asukasta neliökilometriä kohden, ja se onkin Suomen harvaan asutuin maakunta. Suomen alkuperäiskansa Saamelaiset ovat nykyään asukasmäärän perusteella vähemmistöä kaikissa maakunnan kunnissa, Utsjokea lukuun ottamatta.

Lapin maakunnan alueen muodostaa 21 kuntaa, joista Kemijärvi, Kemi, Tornio ja Rovaniemi ovat kaupunkeja. Väkiluvultaan suurin kaupunki Lapin maakunnassa on napapiirin tuntumassa sijaitseva monipuolinen Rovaniemi, jossa asuu yli 60 000 asukasta. Artikkelissamme kerromme Rovaniemen lisäksi myös muista Lapin maakunnan suurimmista kaupungeista. Sivustoltamme voi lukea myös Lapin maakunnasta verrattuna Suomen muihin kuntiin, tai esimerkiksi turismista Lapin alueella.

Rovaniemi on Lapin keskus

Napapiirin tuntumassa Rovaniemellä on noin 63 000 asukasta ja kaupungin pinta-ala on likimäärin 8 000 neliökilometriä. Rovaniemi on maakuntakeskus, yliopistokaupunki ja muun muassa kaupan ja koulutuksen keskus. Rovaniemi yhdistyi Rovaniemen maalaiskunnan kanssa yhdeksi kaupungiksi vuonna 2006, jolloin kaupungista tuli pinta-alaltaan Suomen ja Euroopan suurin kaupunki. Rovaniemi on Suomen pohjoisin kaupunki. Se on myös Pohjois-Suomen toiseksi suurin kaupunki väkiluvun mukaan.

Kaupungissa on useita tunnettuja teollisuusyrityksiä, mutta suuri osa kaupungin asukkaista työskentelee palveluammateissa. Tunnettuja nähtävyyksiä Rovaniemellä ovat esimerkiksi Joulupukin Pajakylä ja kuuluisten arkkitehtien, kuten Alvar Aallon, arkkitehtuuri. Lapin pääkaupunkina Rovaniemellä riittää tapahtumia, aktiviteetteja, urheilua ja kulttuurikohteita. Lapin upea luonto, revontulet mukaan lukien, houkuttelee Rovaniemelle ihmisiä läheltä ja kaukaa. Matkailu on Lapin vahva vientituote ja Rovaniemeltäkin löytyy majoitusvaihtoehtoja hotelleista lomakyliin. Ja jopa lumimajoitusta!

Kemi sijaitsee loistavien liikenneyhteyksien varrella

Kemi sijaitsee Kemijoen suistossa ja kaupungissa asuu noin 21 000 asukasta. Kemin pinta-ala on noin 750 neliökilometriä vesialueet mukaan luettuna. Maapinta-alan mukaan Kemi on Lapin maakunnan kunnista pienin, mutta tiheimmin asuttu kunta. Se on maakunnan kolmanneksi suurin kunta väkiluvulla mitattuna. Kemin rautatieasema on Suomen rataverkon liikennepaikka. Kemin rautatie perustettiin jo vuonna 1902 ja kaupunki on edelleen tärkeä rautatieliikenteen solmukohta.

Kemi tunnetaan perinteisenä teollisuuskaupunkina, mutta Kemi on viime vuosina nostanut profiiliaan myös matkailuelinkeinon parissa. Kemin kaupungissa sijaitsee yksi Lapin lentokentistä ja kaupungin kautta kulkee valtatie 4. Kaupungissa riittää paljon nähtävää ja koettavaa kuten esimerkiksi jäänmurtaja Sampo ja Jalokivigalleria Euroopan suurimalla jalokivikokoelmalla. Kemin lumilinna on myös suosittu matkailukohde talvisin. Lumilinna on päässyt yhdellä linnoistaan Guinnessin ennätystenkirjaan maailman suurimpana lumilinnana.

Tornio on tunnettu merkittävänä kalastuskaupunkina

Tornio on kaupunki, joka sijaitsee Ruotsin rajalla Lapin maakunnan eteläosassa. Tornio on Tornionlaakson keskus, joka on maantieteellinen alue Pohjois-Suomessa ja -Ruotsissa. Tornion laaksolla tarkoitetaan Muonion- ja Tornion joen varrella sekä Suomen että Ruotsin puolella sijaitsevia kuntia. Alueesta puhutaan usein omana maakuntanaan, vaikka sen Suomen puolella sijaitseva osa kuuluu Lapin maakuntaan. Torniossa asuu noin 22 000 asukasta ja sen pinta-ala on 1 350 neliökilometriä.

Tornio on teollisuuskeskittymä ja kaupungin tunnetuimpia osaamisaloja ovatkin muun muassa tekstiili- ja terästeollisuus. Kaupungissa on lisäksi paljon monipuolisia koulutusmahdollisuuksia. Torniossa on runsaasti tutustumisen arvoisia kohteita luonnon ja kulttuurin ystäville. Esimerkiksi Tornion ja Alatornion historialliset kirkot, taide- ja maakuntamuseot sekä kansallispuistot. Tornionjoki myös tunnetaan merkittävänä siika- ja lohijokena Itämerellä. Tornio on uudistuvien palvelujen, kauniin luonnon ja menestyvien yritysten kaupunki.

Kemijärvi

Kemijärvi on Lapin maakunnan kaupungeista pienin ja kaupungissa asuukin vain noin 7 000 ihmistä. Kemijärvi sijaitsee Rovaniemen naapurissa ja on erämaisimpia kaupunkeja Suomessa. Järvikaupunki tunnetaan kirkkaista vesistöistään ja puhtaasta luonnostaan. Kemijärven kaupungin alueella sijaitsee Pyhä-Luoston kansallispuisto, jossa voi ihastella yli kaksi miljardia vuotta sitten muodostunutta Pyhätunturin tunturijonoa. Tunturijonon rinteillä kasvaa 200-vuotisia havumetsiä. Kaupungissa sijaitsee lisäksi historiallisia nähtävyyksiä ja siellä voi nauttia erilaisista kulttuuritapahtumista.

Matkailu Lapin kaupungeissa

Lapin matkailua pyritään kehittämään ympärivuotiseksi, mutta se on voimakkaasti sesonkiluonteista. Talvi- ja kesäsesongeista talvisesonki on vilkkaampi. Vilkkain matkailukuukausi on joulukuu. Lapin matkailu on suosittua muun muassa kauniin, ainutlaatuisen ja puhtaan luonnon vuoksi. Lapissa sijaitsee lisäksi useita laskettelukeskuksia. Esimerkiksi Kemijärvellä sijaitsee Suomu ja Rovaniemellä Ounasvaara, joka on monipuolinen laskettelu- ja virkistyspaikka, ja myös paikallisten suosiossa. Lapin kaupungit ovat monipuolisia kaupunkeja niin matkustajille kuin paikkakuntalaisillekin.

Matkustaminen Lapin kaupunkeihin

Lappiin pääsee autolla, junalla tai lentäen. Lapin neljästä kaupungista kahdessa, Rovaniemellä ja Kemissä, sijaitsee lentoasema. Viime vuosina on avattu suoria reittilentoyhteyksiä Euroopasta Lappiin. Ulkomaalaiset matkustajat saapuvat kuitenkin pääasiassa tilauslennoilla, joista suurin osa tulee Isosta-Britanniasta. Kaupunkeihin on myös junayhteydet ja muutamiin juniin on mahdollista ottaa oma auto mukaan. Linja-autoja kulkee myös säännöllisesti. Autolla saapuville on valittavana useita pääreittejä Lapin kaupunkeihin.

Ilmasto Lapin kaupungeissa

Lapissa on subarktinen ilmasto, mutta ilmasto on hyvin erilainen eri osissa maakuntaa. Esimerkiksi Jäämeri vaikuttaa paikoin Pohjois-Lapin muuten mantereiseen ilmastoon. Terminen kesä kestää esimerkiksi Rovaniemellä keskimäärin 90 päivää, mutta sen sijaan Kilpisjärvellä puolet lyhyemmän ajan. Kesällä suuressa osassa aluetta aurinko ei laske lainkaan ja puolestaan talvella on kaamos, jolloin aurinko ei nouse lainkaan. Talvisin maa on lumen peitossa kuudesta seitsemään kuukauteen.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *